Mengisi Ruang Maya
khutbah Jumat bahasa jawa teladan nabi muhammad saw

Khutbah Jumat: Teladan Kanjeng Nabi Muhammad saw. ing ngadhepi tiyang-tiyang kang nggawé maksiat

Ing pustaka-pustaka sejarah kaungkapaken yen Kanjeng Nabi Muhammad punika wontenipun kang arif lan pinter ngadhepi kathah masalah, kalebet ing ngadhepi wong-wong kang gemar langgar hukum Allah. Kanjeng Nabi boten sakatenipun nilaraken wong kang gemar langgar hukum Allah, nanging saged tetep tumutun lan maringi pitutur kaliyan tansah lembut lan penuh tresna. Tentu kados punika kawontenaning conto kang apik kanggo ditiru dina iki. Kangge punika, teks khutbah Jumat ing ngisor iki kacocogaken: Khutbah Jumat bahasa jawa teladan kanjeng nabi Muhammad ing ngadhepi tiyang-tiyang kang nggawé maksiat.

Khutbah I

الْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ، وَبِهِ نَسْتَعِيْنُ عَلَى أُمُوْرِ الدُّنْيَا وَالدِّيْنِ، وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ، نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَلَى اٰلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَالتَّابِعِيْنَ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلىَ يَوْمِ الدِّيْنِ، أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ إِلَّا الله وَحْدَه لَاشَرِيْكَ لَهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ اْلمُبِيْن. وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَـمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ صادِقُ الْوَعْدِ اْلأَمِيْن. أَمَّا بَعْدُ فَيَا أَيُّهَا الْحَاضِرُوْنَ. اِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوْتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. فَقَالَ اللهُ تَعَالَى : ﴿الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالأَسْحَارِ﴾. ويقولُ: يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Puji lan syukur kita aturaken dumateng Allah ingkang Maha Kuasa, berkat rahmat lan kuwaosipun, dinten punika kita nindakaken ibadah shalat Jumat kanthi berjamaah. Salajengipun, shalawat dhateng Rasulullah SAW, ingkang sampun paring risalah dhumateng umat manungsa.

اللهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ

Allāhumma shalli wa sallim wa bārik ‘alā sayyidinā Muhammadin wa ‘alā ālihī wa shahbihī

Salajengipun, minangka khatib, sampun dados tanggel jawab kita kangge ngajak pribadi pribadi kanthi khusus lan kita sedaya, kanthi umum kangge ningkataken takwa lan iman dhumateng Allah SWT, supados bahagia dunia lan akhirat.

Ma’asyiral Muslimin jamaah Jumat ingkang dirahmati Allah

Rasulullah Muhammad saw punika manungsa ingkang paling sampurna akhlakipun. Budi baik Rasulullah dadi teladan kanggo umat Islam nganti akhir zaman. Safiur Rahman Mubarakfuri ing kitab Ar-Rahiq al-Makhtum, [Beirut; Dar Hilal, 1427 H] halaman 441, melukiskan betapa indahnya budi pekerti Rasulullah.

Yaiku Rasulullah minangka penutup para nabi, yaiku wong sing paling dermawan, paling berani, paling jujur, paling setia, paling lembut, lan paling apik akhlake.
Sosok Rasulullah iku sing banget berkarisma, wong sing weruh yen pertama kali bakal ngrasakake kagum, lan wong sing kenal karo dheweke. Wong sing ketemu lan sesambungan karo Nabi, mesthi bakal ninggal kesan, “Aku ora tau ndeleng wong kaya dheweke sadurunge lan sesudahnya”.

Ing Al-Qur’an ing surah al Qalam [68] ayat 4, kaandharaken kanthi gamblang babagan kaluhuran akhlak Rasulullah. Allah ngandika;

Baca Juga :   Islam Jawa, Jejak Spiritual di Padepokan Sathoriyah Ki Ageng Tunggul Wulung

وَاِنَّكَ لَعَلٰى خُلُقٍ عَظِيْمٍ

Ma’asyiral Muslimin jamaah Jumat ingkang dirahmati Allah

Miturut Imam Qurthubi, al Jami’ li Ahkami al-Qur’an, Jilid XVIII [Kairo; Dar Kutub al Misriyah, 1964], kaca 227, miturut kitab Shahih Muslim, Ibunda Aisyah ra ngandharaken bilih akhlak Rasulullah menika kados Al-Quran. Ora ana akhlak sing luwih mulia ing banding budi pekerti Nabi. Pasalnya, Rasulullah diutus ke dunia, untuk menyempurnakan akhlak manusia.

Ing antarane akhlak dheweke sing paling mulia yaiku cara Rasulullah ngadhepi wong-wong sing seneng maksiat. Nabi ora nate tumindak keras utawa nganiaya pelaku maksiat, nanging mesthi ngupayakake bimbingan lan pitutur kanthi penuh kelembutan lan kasih sayang.

Ing kitab Fathul Bari, karya Imam Ibnu Hajar diceritakake babagan kasih sayang Rasulullah ing sawijining pelaku maksiat sing jenenge Nuaiman. Ia seorang yang suka mabuk minuman keras. Ibnu Hajar ngandharake yen Nuaiman lan putrane, Abdullah, padha-padha nate dihukum amarga mabuk.

Ma’asyiral Muslimin jamaah Jumat ingkang dirahmati Allah

Ing sawijining kedadean, ana wong lanang ngendika marang Nuaiman kasebut, “Semoga Allah melaknatmu,” Rasulullah saw pun melarang wong-wong mau banjur ngandika mangkono. Dheweke ngandika, “Jangan lakukan itu, karena dia mencintai Allah dan Rasul-Nya,”.

Saking riwayat kasebut, saget disimpulake kendati Nuaiman lan putrane salah sawijining pelaku maksiat, Rasulullah saw iku ora melaknat, nanging supaya diampuni dening Allah swt. Nabi kandha, sanajan dheweke seneng mabuk, nanging dheweke tetep wong-wong sing beriman lan tresna marang Allah lan Rasul-Nya. Pun Nabi Muhammad ora sungkan-sungkan karo Nuaiman. Malah diceritakan Nabi sering senyum, keranten ulah lucu Nuaiman.

Ma’asyiral Muslimin jamaah Jumat ingkang dirahmati Allah

Luwih lanjut, mesthi kita paham bebarengan, perangai Nuaiman lan Abdullah sing doyan mabuk mesthine minangka tumindak sing dilarang dening Islam.

Ananging, Rasulullah saw tetep ngabekti marang dheweke lan mendoakan dheweke supaya entuk ampunan saka Allah swt. Iki nuduhake yen Rasulullah saw minangka sosok sing penuh kasih sayang lan bakal nampa kabeh wong, tanpa nemoni kesalahane bapak lan anak kasebut.

Syekh Shafiyurahman al Mubarakfuri ing ar Rahiqu Makhtum nyebataken Nabi Muhammad tansah ngawasi para sahabatipun. Ora lali kanggo ngerti apa sing kedadeyan ing antarane dheweke. Nèk ana barang sing apik lan apik, Nabi bakal ngomong sing apik. Nanging yen ana tumindak sing ora becik lan jelek, mula bakal terus terang manawa tumindak kasebut jelek lan langsung ora dingerteni.

Pun Nabi ora bosan-bosan paring pitutur marang para sahabat, supaya tansah nindakake kanthi becik. Ing hadits liyane sing diriwayatkan dening Imam Muslim, Rasulullah saw mengajarkan kita kanggo nindakake apik kanggo kabeh wong, kalebu kanggo wanita sing berzina. Iki bisa katon saka kisah wanita saka kabilah Ghamidiyah kang rawuh marang Rasulullah saw kanggo ngakoni dosane lan taubat.

Baca Juga :   Khutbah Jumat bahasa Jawa Palestina, 9 Alasan Perlunya Membela Palestina

Wanita kasebut teka marang Rasulullah saw lan ngandika, “Wahai Rasulullah, aku wis berzina, bersihkanlah aku saka dosaku.” Rasulullah saw banjur njaluk supaya mulih. Keesokan harinya, wanita itu datang kembali dan mengatakan bahwa dia sedang hamil.

Rasulullah saw banjur njaluk wanita iku kanggo ngenteni nganti bayine lair. Sawise wanita iku lair, dheweke teka marang Rasulullah saw bebarengan bayine. Rasulullah banjur njaluk wanita iku kanggo nyusoni bayine nganti bisa mangan. Sawise bayine disapih, wanita iku bali marang Rasulullah bebarengan bayine.

Rasulullah banjur masrahake bayi iku marang salah sawijining sahabat lan njaluk sing liya kanggo nggawane menyang panggonan pengeksukusian rajam. Sawise dihukum, salah sawijining sahabat bernama Khalid mencela seorang perempuan Ghamidiyah tanpa sengaja.

Nalika Rasulullah saw mirengake celaan kasebut, dheweke kanthi keras menegur Khalid lan ngelingake supaya njaga ucapan. Rasulullah mratelakaken bilih wanita-wanita wau sampun taubat kaliyan taubat ingkang sae, malah menawi tiyang ingkang sampun gadhah hak-hak kaum muslimin kaliyan cara ingkang boten halal kados makaten, maka dosanipun badhe dipun tampi dening Allah.

Pesan niki ngelingake kita tentang pentingnya kasih sayang, pengampunan, dan perbaikan diri dalam Islam. Banjur, sawise wanita kasebut wafat, Rasulullah nyuwun marang para sahabatne supaya bisa ngucapake lan nguburake.

Iki nuduhake yen ing Islam, kita dielingake kanggo ngurmati lan mendoakan sing paling apik kanggo kabeh individu, sanajan dheweke wis nindakake kesalahan ing masa lalu, mula dheweke wis taubat kanthi sungguh-sungguh.

Rasulullah ngandika;

مَنْ عَيَّرَ أَخَاهُ بِذَنْبٍ لَمْ يَمُتْ حَتَّى يَعْمَلَهُ

Artinya; Barangsiapa kang mencela sadulure amarga ana dosa, nanging ora bakal mati sadurunge nindakake dosa mau. (HR. Tirmidzi)

Hadits iki mulangi kita supaya ora nganggep wong sing nglakoni dosa. Sebab, sapa wae sing bisa nindakake dosa, lan sapa wae bisa uga taubat. Amarga iku, kita kudu tumindak terbuka lan tumindak becik marang wong liya.

Kita kudu menehi kesempatan marang wong-wong mau kanggo ndandani diri lan ngerti. Janganlah kita menjadi batu sandungan bagi mereka untuk meraih ampunan Allah. Kaya kisah pelacur wanita sing mlebu surga amarga rahmat lan ampunan Allah.

Ing hadits riwayat Imam Bukhari, nerangake, Allah ngampuni dosane amarga menehi air minum kanggo anjing sing kehausan ing pinggir sumur. Kados ingkang dipun ngendikaaken Nabi saw;

غُفِرَ لِامْرَأَةٍ مُومِسَةٍ مَرَّتْ بِكَلْبٍ عَلَى رَأْسِ رَكِيٍّ يَلْهَثُ قَالَ كَادَ يَقْتُلُهُ الْعَطَشُ فَنَزَعَتْ خُفَّهَا فَأَوْثَقَتْهُ بِخِمَارِهَا فَنَزَعَتْ لَهُ مِنْ الْمَاءِ فَغُفِرَ لَهَا بِذَلِكَ

Artinya; “Diampuni dosane wong wadon amarga ana anjing sing nyusup ing tepian sumur. Anjing iku meh mati amarga ngelak, banjur wong wadon iku ngeculake sepatune lan nutupi sirahe lan njupuk hawa kanggo anjing kasebut. “

Ma’asyiral Muslimin jamaah Jumat ingkang dirahmati Allah

Miturut macem-macem cara Rasulullah ngadhepi pelaku maksiat, kita kudu njupuk pelajaran yen kita kudu tansah tumindak bijaksana lan penuh kasih sayang marang wong liya, sanajan dheweke wis nindakake salah. Nabi Muhammad tansah paring bimbingan lan pitutur kanthi penuh kelembutan, sarta paring teladan ingkang sae.

Baca Juga :   Khutbah Jumat Bahasa Jawa, Urgensi Membela Palestina

Ora pernah sekali-kali menghina lan mbuwang muka, amarga dosa wis dadi kancane. Rasulullah bergaul dengan sahabatnya, senantiasa membuka diri, sehingga beliau layaknya seorang bapak bagi sahabat yang lain.

Para sahabat tansah maringi tuladha akhlak terpuji ing pergaulan kaliyan para sahabat ingkang sanes, ngurmati ingkang langkung tua, langkung mudha, lan bersimpati ingkang dipun butuhaken. Secara umum, kata Al Mubarakfury, Rasulullah adalah gudangnya sifat-sifat kesempurnaan yang sulit dicari tandingannya.

Sifat-sifat ingkang akhlaq ingkang terpuji tanpa memandang rendah manungsa punika ingkang ndadosaken Nabi, dipun tresnani dening manungsa. Nggawe wong tresna marang dheweke, bahkan marang wong-wong sing awalnya digandhengake karo ajarannya lan memusuhi dheweke berubah dadi lemah lembut nganti pungkasane manungsa mlebu agama Allah kanthi bener. [ Syekh Shafiyurahman al Mubarakfuri , ar Rahiqu Makhtum [Jakarta; Pustaka Al-Kautsar, 1997], kaca 595]

بارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِيْ الْقُرْآنِ الْكَرِيْمِ وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّيْ وَمِنْكُمْ تِلَاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ، فَاعْتَبِرُوْا يَآ أُوْلِى اْلأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ

Khutbah II

 الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلَا أَنْ هَدَانَا اللَّهُ. أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّااللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنْ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ لَانَبِيَّ بَعْدَهُ. اللهم صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ المُجَاهِدِيْنَ الطَّاهِرِيْنَ. أَمَّا بَعْدُ، فَيَا آيُّهَا الحَاضِرُوْنَ، أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ، وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى. فَقَدْ قَالَ اللهُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيْمِ أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ: (وَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْر( إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا. اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيمَ، وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيمَ، فِى الْعَالَمِينَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ. اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَ الْمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالْاَمْوَاتْ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَيَا قَاضِيَ الْحَاجَاتِ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ اللَّهُمَّ إِنَّا نَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ، اللَّهُمَّ إِنَّا نَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَ نَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَنَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ  رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ عِبَادَ اللهِ، إِنَّ اللهَ يَأْمُرُكُمْ بِالْعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيتَآئِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ. فَاذْكُرُوا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَادْعُوْهُ يَسْتَجِبْ لَكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ

Avatar photo

Redaksi El Kariem

Tim redaksi elkariem-mengisi ruang maya. "Saya adalah saya dan etnis, ras, atau agama saya adalah identitas saya. Anda adalah Anda dan etnis, ras, atau agama Anda adalah identitas Anda. Kita adalah satu umat manusia yang bersatu di satu planet, dan kemanusiaan kita yang bersama adalah identitas kita."

1 comment

  • […] Khutbah Bahasa Jawa Hari Santri merupakan refleksi atas sinergi antara kearifan lokal dan ajaran Islam. Dalam khutbah ini, kita tidak hanya mendengar resonansi bahasa Jawa yang kaya, tetapi juga mendalami makna dan pesan yang terkandung di dalamnya. Bahasa Jawa yang lembut dan puitis memadukan dengan hikmah keislaman memberikan nuansa spiritual yang mendalam. Khutbah ini memang didesain khusus untuk memperingati Hari Santri, namun makna dan pesannya universal, relevan bagi setiap umat Muslim, terutama di tanah air. […]

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed