Mengisi Ruang Maya
khutbah bahasa jawa tentang kemasyarakatan

Khutbah Bahasa Jawa tentang Kemasyarakatan: Membangun Masyarakat yang Rukun dan Guyub

Khutbah Bahasa Jawa tentang Kemasyarakatan menjadi tema utama dari artikel khutbah Jumat kita kali ini. Sebuah tema yang menggali kedalaman nilai-nilai sosial yang terkandung dalam ajaran Islam dan tradisi Jawa, untuk menciptakan masyarakat yang harmonis. Artikel ini akan membawa kita memahami bagaimana kedua unsur tersebut saling melengkapi dalam membentuk tatanan masyarakat yang rukun dan guyub.

Di dalam artikel Khutbah Bahasa Jawa tentang Kemasyarakatan, kita akan diajak untuk menelusuri berbagai aspek kemasyarakatan yang telah lama menjadi fondasi bagi kehidupan bersama, baik dalam konteks keagamaan maupun kebudayaan. Dengan mengambil contoh dari kehidupan nyata dan ajaran yang terdapat dalam Al-Qur’an serta Sunnah Rasulullah SAW, kita akan belajar bagaimana kemasyarakatan yang baik dapat dibentuk dan dipertahankan.

Dalam khutbah Khutbah Bahasa Jawa tentang Kemasyarakatan, nilai-nilai seperti kerukunan, kebersamaan, dan gotong royong akan diulas lebih dalam, tidak hanya sebagai konsep tetapi juga sebagai praktik yang harus terus menerus kita jaga dan kembangkan. Diharapkan, melalui pembacaan artikel ini, kita akan mendapatkan wawasan baru dan inspirasi untuk selalu berkontribusi dalam memperkuat fondasi kemasyarakatan kita.

Selamat merenung dan semoga kita semua dapat mengambil manfaat dari pembahasan Khutbah Bahasa Jawa tentang Kemasyarakatan ini untuk diterapkan dalam kehidupan sehari-hari, demi terciptanya masyarakat yang lebih solid dan penuh kedamaian.

KHUTBAH I

إِنَّ الْحَمْدَ لِلهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ. أَمَّا بَعْدُ

عِبَادَ اللهِ، أُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِيْ بِتَقْوَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ حَيْثُ قَالَ تَبَارَكَ وَتَعَالَى، أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا

يَا أَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا

فَإنّ أَصْدَقَ الْحَدِيْثِ كِتَابُ اللهِ، وَخَيْرَ الْهَدْىِ هَدْىُ مُحَمّدٍ صَلّى الله عَلَيْهِ وَسَلّمَ، وَشَرّ اْلأُمُوْرِ مُحْدَثَاتُهَا، وَكُلّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةً، وَكُلّ ضَلاَلَةِ فِي النّارِ. أَمَّا بَعْد

Baca Juga :   Khutbah Jumat: Teladan Kanjeng Nabi Muhammad saw. ing ngadhepi tiyang-tiyang kang nggawé maksiat

Mangga kita ngaturaken puji syukur marang Gusti Allah kang Maha Agung, kang tansah paring rahmat lan karunianipun kang tanpa wates, amrih kita bisa tetep tegar lan kuwat nglakoni sholat Jum’at ing dina kang berkah iki.

Mugi-mugi shalawat lan salam tetep dilimpahake marang Nabi kita Muhammad SAW, nganti marang keluarganipun, para sahabat, lan para penerusipun nganti tekan dinten akhir. Amin.

Sateruse, khatib ngajak lan ngingetake para jamaah kabeh supaya kita padha bisa nambah iman lan takwa marang Allah SWT, amarga takwa iku bekal kang paling utama nalika kita bakal bali lan ketemu kaliyan Allah.

Pentinge Guyub lan rukun

Para sedherek-sedherek ingkang kinurmatan, dina iki kula ngadeg ing ngarsa panjenengan kabeh kanthi ati-ati lan rasa hormat. Kula wonten ing kene kangge rembugan babagan ingkang gadhah arti wigati ing urip kita – pentinge rukun lan guyub ing masyarakat kita. Punika dudu mung konsep, nanging amalan penting ingkang ngawangun kekuatan lan keharmonisan masyarakat kita. Miturut rukun lan kerja bareng, kita saged ngatasi tantangan lan mbangun masyarakat ingkang luwih makmur lan nyengkuyung kita sedaya.

Ning serat suci agama kita lan ing budaya Jawa ingkang sugih, wonten pelajaran wigati babagan kekuatan rukun lan guyub. Ing Kitab Suci Al-Quran, Allah (SWT) maringi kita piwulang kanthi cetha, mangandika,

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا

‘Lan gandhengana tali Allah kabeh lan aja pisan-pisan podo pecah’ (Surah Ali Imran, 3:103).

Ayat agung punika ora mung ngajak kita supaya tetep rukun, nanging ugi ngelingake kita babagan dhukungan ilahi nalika kita bekerja bareng kanthi rukun. Padha karo ing budaya Jawa, kita nguri-uri pepatah bijak, ‘Mangan ora mangan asal kumpul,’ ingkang tegese pentinge dadi satu, sanajan ing wektu angel utawa kurang. Pepatah lan ayat saking Al-Quran punika kalih-kalihane nyorotaken caranipun kekuatan kita dikalike lan bebanten kita kaentengake nalika kita ngadeg dadi satu.

Manfaat kerjasama kolektif

Masyarakat kita iku kaya taman kang ayu, sugih ing keanekaragaman nanging tetep bersatu kanggo mulyakake. Saben tiyang, sanajan beda latar belakang lan dalan urip, duwe peran penting kanggo kesehatan lan kemakmuran masyarakat kita. Kaya macem-macem tanduran ing taman, saben tanduran menehi keindahan lan guna unik dhewe-dhewe, mangkono uga kita ing urip masyarakat. Ketergantungan kita siji lan sijine kuwi kekuatan, dudu kelemahan. Iki kaya alam sing macem-macem unsur kerja bareng kanggo nggawe harmoni lan keseimbangan.

Baca Juga :   Khutbah Bahasa Jawa Susah Lan Bungah

Konsep rukun lan silih asah silih asuh iki duwe akar sing jero ing ajaran Islam. Rasulullah Muhammad (SAW) ngendika,

مَثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِي تَوَادِّهِمْ، وَتَرَاحُمِهِمْ، وَتَعَاطُفِهِمْ مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى

“Perumpamaan wong-wong kang iman ing babagan padha tresna, asih, lan ngayomi iku kaya siji awak. Menawa ana salah siji anggota awak sing lara, banjur awak liyane bakal ikut merjuwang lan demam (turut ngrasakake larané).” (Diriwayatkan dening Bukhari nomer 6011 lan Muslim nomer 2586)

Hadits iki nggambarake kanthi apik carane masyarakat kita bisa fungsi. Nalika ana salah siji saka kita sing butuh utawa ngadhepi kesulitan, iku mengaruhi kita kabeh, lan padha karo nalika kita kerja bareng kanthi rukun, kita kabeh entuk manfaat saka kerjasama lan kesejahteraan kolektif kuwi.

Conto lan crita nyata bisa nuduhake nilai-nilai sing kita hormati kanthi kuat. Ayo kita renungi crita saka sawijining desa cilik ing Jawa, sing padha karo masyarakat kita dhewe. Desa iki, sing dumunung ing tengah-tengah pulo Jawa, ngadhepi krisis banyu sing parah. Kaendahan banyu sing kurang mengancam urip saben dina, pertanian, lan inti saka urip masyarakat.

Ing wiwitan, krisis iki malah nambah bebener antarane warga desa. Klompok-kelompok beda padha nuduhake siji lan sijine, lan ana rasa putus asa sing saya gedhe. Nanging, ing ngadhepi bebaya iki, ana owah-owahan sing luar biasa. Para sesepuh desa lan pemuda, tani lan guru, lanang lan wadon, padha ngumpul, ninggalake beda-beda.

Padha nganakake rapat ing ngisor wit banyan, simbol saka kesatuan masyarakat, padha rembugan lan mikirake solusi. Liwat diskusi iki, padha sadhar nilai saka pengalaman lan kawruh sing dibagi bebarengan. Semangat kerjasama iki nggawa marang pangembangan sistem pengelolaan banyu sing lestari. Padha mbangun tampungan banyu, nerapake panen banyu udan, lan padha edukasi siji lan sijine babagan konservasi banyu.

Usaha bersama iki menehi hasil. Krisis banyu ora mung bisa diatasi, nanging desa uga dadi model kanggo masyarakat sekitar. Crita iki dadi bukti urip saka daya kerjasama lan kesatuan. Iki nuduhake yen kita padha ngumpul, nggabungake sumber daya lan tenaga, kita bisa ngatasi tantangan sing paling gedhe, ngowahi dadi kesempatan kanggo tuwuh lan kesatuan.

Aktif kegiatan masyarakat

Ning urip saben dina, penting kanggo ngleksanani semangat rukun lan kerjasama. Ayo kita aktif melu kegiatan masyarakat, bisa jadi reresik lingkungan, festival budaya, utawa acara amal lokal. Menehi pitulungan marang tangga teparo ora mung babagan menehi tangan, nanging uga babagan nggawe hubungan lan kepercayaan. Uga penting kanggo ngadhepi konflik kanthi pikiran sing ngerti lan welas asih. Tumindak cilik, kaya ngrungokake kuwalahan liyane utawa menehi tembung dhukungan, bisa nyambungake jurang lan nyembuhake pemisahan. Elinga, saben tumindak kebecikan, senajan cilik, menehi kontribusi wigati kanggo mengkuatke ikatan ning masyarakat kita. Ikatan-ikatan iki minangka dhasar masyarakat sing ndhukung, saling sambung, lan saben wong rumangsa dihargai.

Baca Juga :   Khutbah Bahasa Jawa Hari Santri dan Jihad Masa Kini

Ayo kita njupuk inspirasi saka sabda Nabi Muhammad (SAW), sing ngendika,

الْمُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا

‘ Kaya bangunan tetep teguh amarga sambung-menyambungnya bagiannya, masyarakat kita entuk kekuatan saka kesatuan lan kerjasama kita. Ayo kita dadi kaya tiang bangunan, ndhukung lan mengkuatke siji lan liyane. Nalika kita ngadeg bebarengan, kita nggawe masyarakat sing ora mung kuat nanging uga rukun lan tangguh. Kanthi mangkono, kita ora mung ngangkat dhiri dhewe nanging uga dadi conto sing apik kanggo generasi mbesuk. Bebarengan, kita bisa nggawe masyarakat sing saben wong makmur, lan saben kontribusi individu dihargai lan dikasihi.

أَقُوْلُ قَوْلِيْ هذا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

KHUTBAH KEDUA

اَلْحَمْدُ للهِ وَكَفَى، وَأُصَلِّيْ وَأُسَلِّمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفَى، وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَهْلِ الْوَفَا.

أَشْهَدُ أَنْ لَّا إِلهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ. اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعلى آله وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ

أَيُّهَا النَّاسُ، اتَّقُوا اللهَ، وَافْعَلُوا الْخَيْرَاتِ، وَاجْتَنِبُوا السَّيِّئَاتِ. إِنَّ اللهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِي يآ اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا.

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اَلْأَحْيآءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ، إِنَّكَ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ.

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِيْنَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ –

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ.

سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ وَسَلَامٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

عِبَادَ اللهِ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوا اللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ أَقِيْمُوا الصَّلَاة.

Avatar photo

Redaksi El Kariem

Tim redaksi elkariem-mengisi ruang maya. "Saya adalah saya dan etnis, ras, atau agama saya adalah identitas saya. Anda adalah Anda dan etnis, ras, atau agama Anda adalah identitas Anda. Kita adalah satu umat manusia yang bersatu di satu planet, dan kemanusiaan kita yang bersama adalah identitas kita."

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed